top of page
  • Writer's pictureYancep

2023’ün Popüler Yatırım Temaları

2022 yılında piyasalara hakim olan hava "yavaşlamaya rağmen büyüme" idi. Peki 2023'ün ilk günleri yılın kalanı hakkında nasıl ipuçları veriyor? Bu yılın popüler yatırım temaları hangileri olacak? 2023 yılı ile ilgili yatırımcıların beklentileri büyük.



Biraz 2022'yi hatırlayalım. 👇🏻


2022 yılında yerli borsamız Borsa İstanbul, global piyasaların tam tersi yönünde ralli yaparak en büyük 100 şirketin oluşturduğu BIST-100 endeksinde %197 getiri sağladı. Globalde ise hem hisse senedi hem de tahvil piyasaları daraldığı için sermaye piyasalarının büyümesi sınırlı oldu. Bu durumu tetikleyen faktörler arasında kalıcı yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve yaklaşan durgunluk tehdidi öne çıkıyor.


2022'nin yatırımcılara sıkıntı yaşatan tarafı neydi?


2022'nin ilk 237 işlem gününde, S&P 500 endeksinde 102 pozitif getirili güne karşılık 135 kayıp yaşatan gün oldu. Bu 237 günün 76'sında günlük %1,5 veya daha fazla oranda iniş-çıkış hareketi meydana geldi. Bu kadar sert günlük hareketler yaşatan bir yılın bitmesinden dolayı pek çok yatırımcı oldukça memnun.


Peki 2023 bize neler sunuyor? 👀


Ülke olarak yeni umutlarla girdiğimiz 2023 yılı yerini yaşanan deprem felaketi ve siyasetten gelen haber akışı ile birlikte belirsiz günlere bıraktı. Globalde ise enflasyonist baskıların bir gecede ortadan kalkacağına, faiz artışlarının aniden kesileceğine ya da volatilitenin sona ereceğine dair net bir mesaj verilmedi. Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen bu sene yatırım dünyasında umutlar yüksek.


Peki bu yılın popülerleşmesi beklenen varlık ve temaları neler, inceleyelim!


Durgunluk döneminin koruyucusu: Sabit Getiri 🎯

Ekonomi, geçtiğimiz yıl yaşanan sıkılaştırma önlemlerinin genel etkisini henüz hissetmiş gibi görünmüyor. Bu etkinin 2023'ün ilk yarısında hem kazançlarda hem ekonomik büyümede daha fazla bozulmaya neden olacağına ve muhtemelen durgun bir ortama yol açacağına dair beklenti devam ediyor. Bu sebeple portföyünde sabit getirili varlıklara yer açmanda fayda var. Yancep’teki Temkinli Fon Sepeti ile portföy riskini düşürebilir ve birikimlerini minimum risk ile değerlendirebilirsin.


Dekarbonizasyon ve Çevre 🌲

Sürdürülebilir ve Sorumlu Yatırım Forumunun (US SIF) 2022 Trend Raporu’na göre, kurumsal ve perakende yönetimi altında sürdürülebilir şekilde yatırılan varlıkların toplamı 8,4 trilyon doları buldu ve bu rakam tüm ABD varlıklarının %13'ünden daha azına denk geliyor.


İklim değişikliğinin yarattığı çevresel faktörler artarken artık şirketlerin uyması gereken kriter sayısı daha fazla. Bu da ESG ve sürdürülebilirlik dediğimiz iki yeni temanın önem kazanmasına sebep oldu. ESG, şirketlere çevresel, sosyal ve yönetimsel olarak belirli kriterler sunarken sürdürülebilirlik ise özellikle çevresel konularda yeni bir sorumluluk alanı yaratıyor. 2023 yılında bu etkinin giderek daha fazla ön plana çıkacağı öngörülüyor. Sen de Yancep’teki Sürdürülebilir Dünya Fon Sepeti ile temiz enerji, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, elektrikli araçların yanında yönetiminde kadın etkisinin yüksek olduğu şirketlere tek işlemle yatırım yapabilirsin.


Düşüşe Rağmen Trend Durmuyor: Teknoloji 📱


Yatırım dünyasında uzun zamandır popüler olan teknoloji teması, tematik yatırım kavramının hayatımıza girmesinde büyük rol oynadı. 2022 yılında teknoloji hisseleri resesyon ardından düşüş yaşasa da yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Bu senenin teknoloji fırsatları arasında tüketici deneyimini ve ödemelerini değiştiren yerleşik fintek projelerini, pandemi sonrası süreçte de sağlık teknolojilerini sayabiliriz.


Belirli dönemlerde belirli alanlar öne çıksa da unutmamak gerekir ki tek bir sektöre yatırım yapmak birikimlerin için risk yaratabilir. Bu sebeple birikimlerini farklı sektörlere dağıtmanda fayda var. Yancep’teki Yükselen Trendler Fon Sepeti ile fintek, yarı iletken teknolojileri, blok zinciri, siber güvenlik, dijital oyun gibi sektörlere tek bir fon sepeti ile yatırım yapabilirsin. Bu sayede birikimlerinde farklı teknoloji temalarının getirilerinden yararlanabilirsin.


Eğer hala Yancep’li olmadıysan hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀


Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.


Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀


181 views
bottom of page