top of page
  • Writer's pictureYancep

Avrupalıların Granolaları ABD’nin Muhteşem Yedili'sine Karşı! 🤓

Geçtiğimiz yıl, dünya finans piyasaları, ABD merkezli dev şirketlerin oluşturduğu 'Muhteşem Yedili' ile çalkalandı. Bu sıralar Avrupa borsalarında da bir hareketlilik var ve arkasında yine benzer şekilde bir grup var: Granola. 👀


Bugünkü yazımızda Avrupa’nın Granolalarını ve Amerika’nın Muhteşem Yedili’sinin detaylarını anlattık. 😌





Muhteşem Yedili’yi Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta ve Nvidia oluşturuyor. Bu devlerin hisse senetlerinin değerlerinde özellikle geçen seneden beri inanılmaz artışlar yaşandı. 📈 Ancak, Goldman Sachs'ın analistlerinin dikkatini çeken Avrupa borsalarını da aynı şekilde etkileyen bir grubun ortaya çıkması. Bu grup Granola adını taşıyor.

 


Granola, Muhteşem Yedili kadar popüler olmasa da aslında oldukça çeşitli bir yapıya sahip. İlk önce bu şirketleri tanımakta yarar var: GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, AstraZeneca, SAP ve Sanofi.


Görüldüğü gibi ilaç şirketlerinden, çip üreticilerine; lüks markalardan yazılım devlerine kadar farklı sektörlerden şirketler Granola'nın ana bileşenlerini oluşturuyor. Novo Nordisk gibi zayıflama ilacı üreticilerinin yanı sıra GlaxoSmithKline, Roche, Novartis gibi sağlık devlerinin de Granola içinde yer alması, bu grubun çeşitliliğini gösteriyor. 📊


Granola'nın performansı göz ardı edilemez. Geçen yıl Stoxx Europe 600 endeksi %7,5 artarken, Granola grubundaki hisselerin değeri %18 civarında bir artış gösterdi. 🙌 Özellikle Novo Nordisk gibi şirketlerin %69'luk artışı oldukça dikkat çekici! Ancak, Granola'nın Muhteşem Yedili'ye kıyasla bir dezavantajı var: değerleri.

 


Granola’yı oluşturan bu Avrupalı 11 şirketin toplam piyasa değeri yaklaşık 3 trilyon dolar civarında iken, Muhteşem Yedili’yi oluşturan 7 Amerikan şirketi ise 13,5 trilyon dolarlık bir değere sahip. 😱 Bu büyük farkın nedeni ise Avrupa borsalarının Amerikan borsalarına göre daha çok düşük çarpanlarda değerlenmesi.

 


Muhteşem Yedili’nin büyüklüklerine ve değerlerindeki artışa yakından bakalım.


2000 yılında Muhteşem 7'linin piyasa değerleri aşağıdaki gibiydi:

Apple: 4,2 milyar dolar

Amazon: 5,5 milyar dolar

Nvidia: 2,4 milyar dolar

Microsoft (MSFT): 149,6 milyar dolar


Bu 4 şirketin toplam değerleri 161,7 milyar dolardı. Meta (Facebook), Google ve Tesla o yıl henüz kurulmamıştı.



Bugüne gelirsek:

Apple: 2,5 trilyon dolar

Amazon: 1,9 trilyon dolar

Microsoft (MSFT): 3 trilyon dolar

Nvidia: 2,4 trilyon dolar

Google: 1,9 trilyon dolar

Facebook: 1,3 trilyon dolar

Tesla: 477 milyar dolar

Toplam değerleri 13,5 trilyon dolara ulaşmış durumda. Kısaca, 2000 yılının sonundan beri 13,3 trilyon dolarlık bir değer yaratmışlar.

 


Peki bu rakam bize ne ifade etmeli?


Büyüklüklerinin bir fikir vermesi açısından dünyanın en büyük ülkelerinin Gayri Safi Milli Hasılası’na yakından bakalım:

ABD: 28 trilyon dolar

Çin: 18,5 trilyon dolar

Almanya: 4,7 trilyon dolar

Japonya: 4,3 trilyon dolar

Hindistan: 4,1 trilyon dolar

İngiltere: 3,6 trilyon dolar

Fransa: 3,2 trilyon dolar

 

Yani Muhteşem Yedili bir ülke olsa şu an ekonomik olarak dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olacaktı! 😎

 


Sonuç olarak, Muhteşem Yedili'nin Avrupa'daki kardeşleri olan Granola'nın performansı oldukça etkileyici olsa da değerleri açısından hala çok geride kalıyor. Ancak, Goldman Sachs analistlerinin belirttiği gibi, büyük şirketlerin borsalardaki etkisi her zaman devam edecek gibi görünüyor. Avrupa’daki hisse senetlerinin de ABD’deki gelişmelere paralel şekilde büyümeye devam edeceğini öngörebiliriz. Tek bir gerçek var ki, büyükler büyümeye devam edecek. 💪

80 views0 comments
bottom of page