top of page
  • Writer's pictureYancep

Belirsizliğin Arttığı Zamanlarda Nasıl Yatırım Yapmalı?

Belirsizlik aslında geniş bir kavram. Neyin belirsizliği? Ekonomik belirsizlik mi? Örneğin, enflasyonun gelecekteki seyri mi belirsiz? Yoksa jeopolitik belirsizlik mi? Komşu ülkelerde ayaklanma mı var? Savaş mı çıktı? Ya da daha geniş düşünürsek küresel belirsizlik mi? Çin ve A.B.D.’nin en büyük olma yarışı mı?


Aslında bunlar ve bunlara benzer her türlü belirsizliğin menkul kıymetler üzerinde etkisi oluyor, yani yatırımlarımızın değerini etkiliyor. Mesela 2020 yılı başında Covid-19 salgınının çıkması ile son zamanlarda görülmüş en büyük belirsizliği yaşadık. Virüs nasıl bulaşıyordu? Vücutta tahribatı neye göre değişiyordu? Virüsten nasıl korunacaktık? Ne kadar sürede aşı üretilecekti? Bu süre üzerinden yaklaşık iki sene geçti ve geriye dönüp baktığımızda “Ne günlerdi ama!” diye düşünüyor olabilirsiniz.


Son yaşanan Rusya-Ukrayna savaşında da benzer bir durum söz konusu. İki tarafın ve dünya liderlerinin çelişkili söylemlerinin ardından beklenmedik şekilde Rusya-Ukrayna gerginliği bir savaşa dönüştü.


Peki piyasalar bu belirsizlikleri nasıl fiyatlıyorlar? Piyasalarda, Belirsizlik = Risk

anlamına gelir. Risk ise fiyatlara hemen işlenir. Örneğin, Rusya Ukrayna gerilimi zamanı, olası bir savaş riskine karşı Rus ve Ukrayna para biriminde ciddi değer kayıpları, bu ülkelerin risk primlerinde de yükseliş gördük. Aslında ortada daha bir savaş yoktu; fakat piyasalar olasılıklar üzerine çalışır.


Örneğin, olumsuz bir olayın olma olasılığının %0’dan %50’ye çıktığını düşünelim. Bu olayın olumsuz etkileyeceği sektörlerdeki şirketlerin hisse fiyatları değer kaybeder. Olumsuz olay bütün ülkeyi etkiliyor ise para birimi değer kaybeder. Piyasadaki faizler yükselir. Olasılık düştükçe ise bu etkilerin tersinin yaşandığını görürüz.



Dolayısıyla dünyada olumlu ve olumsuz olayları takip etmek ve bunların ülkelere, para birimlerine, faizlere, fiyatlara ve şirketlere nasıl etki yapacağını anlamak yatırım yapan kişiler için önemlidir.


“Peki ama benim buna zamanım yok. Siyaset, ekonomi vs. benim ilgimi çekmiyor ama bende yatırım yapmak istiyorum. Benim param da zamanla değerlensin istiyorum.” diyorsan, Yancep yanında. Senin risk ve vade beklentilerine göre özel olarak hazırladığımız portföyleri sana sunuyor, senin de paranın değerlenmesine katkıda bulunuyoruz. İstediğin zaman portföyünde değişiklik yapabilir ve istersen kendin de yatırımlarını yönetebilirsin. Yeter ki sen iste, gerisi çok kolay.

287 views
bottom of page