top of page
  • Writer's pictureYancep

Dünyanın Geleceğine Bugünden Yatırım: Dönüştürücü Teknolojiler

Yaşamın her alanına girmiş bir konsept olarak teknoloji artık hayatın vazgeçilmezi. Teknoloji denildiğinde aklına akıllı telefonlar, kuantum bilgisayarlar, roketler geliyor olabilir. 🚀


Peki, bugün teknolojinin farklı bir alt temasıyla tanışmaya hazır mısın?


İşte karşında: Dönüştürücü Teknolojiler


Öncelikle hayır! Dönüştürücü teknolojiler dediğimizde seni robota çevirmeye çalışan teknolojilerden bahsetmiyoruz. 🤖


Dönüştürücü teknolojiler, tüketicilerin, endüstrilerin veya işletmelerin çalışma şeklini önemli ölçüde değiştiren yenilikçi teknolojilerdir. Dönüştürücü bir teknoloji, herkes tarafından fark edilir derecede üstün özelliklere sahip olduğu için, yerini aldığı sistemleri veya alışkanlıkları ortadan kaldırır.


Son zamanlardaki dönüştürücü teknoloji örnekleri arasında senin de günlük hayatında önemli bir yer edinmiş olan e-ticaret, çevrimiçi haber siteleri, blok zinciri tabanlı uygulamalar ve GPS sistemlerini sayabiliriz. Tabii bu saydıklarımız bugünden bakınca bize dönüştürücü gelen konseptler.

100 yıl öncesini düşünsene… 🤔 O tarihlerde otomobil, elektrik, radyo gibi bizim şimdi çok alışık olduğumuz sistemler dönüştürücü teknolojiler olarak adlandırılıyordu. Dünya çok hızlı değişiyor ve tüm bu gelişmeleri takip etmek oldukça zorlaşıyor.



Biraz da bu terimin kökenlerine ve isminin ilk ortaya çıkış hikayesine bakalım.

Clayton Christensen, 1995 Harvard Business Review makalesinde dönüştürücü teknolojiler fikrini ilk kez tanıtan kişiydi. Christensen daha sonra 1997'de yayınlanan The Innovator's Dilemma'da konuyu genişletti. Bu kavram, o zamandan itibaren kitlesel çekiciliğe sahip bir ürün yaratmaya çalışan yeni işletmeler yani start-up yapısındaki şirketler arasında moda haline geldi.



Tüm bunlara biraz şirketlerin gözünden bakmak da iyi olabilir.


Sınırlı imkanlara sahip bir girişim bile, yeni girdiği sektörde bir şeyler yapmanın tamamen yeni bir yolunu icat ederek teknolojinin ve o sektörün oyun değiştiricisi olmayı hedefleyebilir.


Yerleşik, köklü şirketler ise, en iyi yaptıkları şeye odaklanma ve devrim niteliğindeki değişiklikler yerine daha çok yaptıkları işlerde iyileştirmelere gitme eğilimindedir. Çünkü bu kurumlar yıllardır sektördeki en büyük ve en talepkar müşterilere hizmet vermektedirler. Müşteriler de tıpkı o şirketler gibi yeniliklere hızlı uyum sağlama yöneliminde olamayabilirler.

Bu durum, dönüştürücü şirketlerin büyük şirketlerin gözünden kaçan müşterileri hedeflemesini sağlayarak sektöre hızlı bir giriş yapmalarına olanak sağlıyor. 💨


Ve sakın unutma, dönüştürücü teknolojiler/şirketler bir anda ortaya çıkabilir ve onlara yatırım yapabilmen için sektörü çok iyi takip etmen veya o sektörü çok iyi bilen bir uzmanın tavsiyesine kulak vermen gerekebilir.


Dönüştürücü Teknolojilere Yatırım


Dönüştürücü teknolojiler yaratan veya bu teknolojileri benimseyen şirketlere yatırım yapmak önemli riskler taşır. Dönüştürücü olduğu düşünülen birçok ürünün tüketiciler veya işletmeler tarafından benimsenmesi bazen sadece tek bir sene, bazense yılları alabilir. Elbette toplumda bu ürünlerin hiçbir zaman karşılık bulamama ihtimali de var. Bazen dönüştürücü olabilecek şirketler piyasadan aniden yok olabiliyor. Örneğin “curve” denilen eğimli televizyonlar her ne kadar bir zamanlar popüler olsa da artık onlardan eser kalmadı.


Dönüştürücü teknolojileri takip edebilecek bir uzmandan bahsetmiştik. Yancep uzmanları piyasayı sürekli takip ederek bu teknolojilere yatırım yapabileceğin Dönüştürücü Teknolojiler Fon Sepeti’ni oluşturuyor. 🙌🏻


Peki bu sepet ile nelere yatırım yapabileceksin?


Dönüştürücü Teknolojiler Fon Sepeti ile bulut bilişim, uzay teknolojileri, finansal teknolojiler, robotik ve yapay zeka gibi çeşitli dönüştürücü teknolojilere tek bir fon sepeti ile yatırım yapabileceksin. Üstelik fon sepeti içerisindeki şirketler/temalar dünyadaki gelişmelere göre sürekli güncellenecek ve fon sepeti piyasayı senin yerine takip edecek. 👀


Senin bugünden yapabileceğin bir şey var. 📩

Çok yakında seninle buluşacak olan Yancep uygulamasının ilk kullanıcılarından olmak ve tematik yatırım dünyasında sana özel oluşturulan portföylere yatırıma başlamak için websitemizin ana sayfasındaki kutuya mail adresini bırakmak! #dönüştürücüteknolojiler #geleceğindünyası #tematikyatırım







241 views
bottom of page