top of page
  • Writer's pictureYancep

Finansal Teknolojiler Alanında Neler Oluyor?

Dijitalleşmenin arttığı pandemi döneminde, en inovatif çözümlerin ortaya çıktığı sektörlerden biri de finansal teknolojiler oldu.


Finansal teknolojilerin gelişmesiyle birlikte pek çok hizmeti daha hızlı, daha ucuz ve daha müşteri odaklı alabilmeye başladık. Ödeme sistemleri, elektronik para hizmetleri, kişisel finans uygulamaları ve varlık yönetimi girişimleri en aktif alanlar arasında sayılabilir.



Ülkemiz ödeme sistemleri alanında ciddi anlamda mesafe kaydetti. Iyzico’nun PayU tarafından satın alınması, bu alandaki girişimleri hızlandıran gelişmelerden biri oldu. Şu anda ödeme sistemleri alanında hizmet veren birçok şirketimiz var ve bu rekabet son tüketiciye fiyat avantajı sağlıyor.


Cüzdan altyapısı sağlayan elektronik para şirketleri de giderek artıyor; hala başvurularının onaylanmasını bekleyen pek çok şirket var. E-ticaret sitelerinin de cüzdan altyapısı sağlamaya başlaması bu alandaki rekabeti güçlendirdi. Dijital cüzdanlar henüz çok yaygın olarak kullanılmıyor; fakat kullanım avantajlarının artmasıyla birlikte daha fazla tercih edilmeye başlanacaktır.


Kişisel finans uygulamaları ve varlık yönetimi girişimleri özellikle pandemiyle birlikte sıkça duymaya başladığımız finansal teknolojilerden oldu. "Paramızın bizim için çalışması" kavramı pandemi ile birlikte hayatlarımıza daha çok yerleşti.


Kişilerin refah seviyesini, gelirleri kadar yaptıkları yatırımlar da belirliyor. Burada önemli bir ayrım var. Finansal okuryazarlığı yüksek olan ve piyasaları düzenli olarak takip eden kişiler, doğru yatırım kararlarıyla birikimlerine değer katabilirken; finans bilgisi yeterli düzeyde olmayan kişiler yatırım yaparken tereddüt yaşayabiliyorlar. Varlık yönetimi girişimleri, yatırım yapmakta zorlanan kişilerin sorunlarına da çözüm olabilmek için tasarlanmış girişimlerdir.


Amerika’da faaliyet gösteren Robinhood, M1 Finance, Acorns ve Stash gibi girişimler, yatırım hizmetlerini kullanıcılar için kolaylaştırarak, çok kısa sürede çok yüksek şirket değerlemelerine ulaşmış durumdalar. Özellikle Z kuşağı, banka uygulamaları yerine bu tarz şirketleri tercih ederek yatırımlarını gerçekleştiriyor. Bu şirketlerin varlık yönetimi alanındaki inovasyonları artmaya devam edecektir. Böylece herkesin yatırımcı olması kaçınılmaz hale gelecektir.


Yancep olarak bizim de en büyük hedefimiz herkesin kolayca yatırım yapabilmesini sağlamak!


Uygulamamızı “Yatırım yaparken tereddütlerim var.” ya da “Yatırım yapmak için finansal bilgim yetersiz.” diyenler rahatlıkla kullanabilecek. Mobil uygulamamız çıktıktan sonra inovasyonlarımıza devam edip yatırım sürecini çok daha kolay ve hızlı hale getireceğiz.

99 views
bottom of page