top of page
  • Writer's pictureYancep

Herkesin Hayali… Finansal Özgürlük Nedir?

65 yaşında emekli olduğunu hayal edebiliyor musun? Çok uzak geliyor değil mi? Bugün son zamanlarda herkesin dilinde olan finansal özgürlük hakkında detayları anlattık.


Peki nedir bu finansal özgürlük?


Öncelikle bunun bir akım olduğunu bilmende fayda var. İlk olarak 1990’lı yıllarda konuşulmaya başlanan FIRE (Financial Independence Retire Early) adı verilen bu akım erken emeklilik olarak da adlandırılıyor. Temelinde ise tutumluluk, aşırı tasarruf ve yatırım yapmak bulunmaktadır. Buradaki amaç geleneksel emeklilik sisteminin imkan verdiğinden çok daha erken emekli olunmasını sağlamak.


Peki bunu başarabilenler var mı?


Finansal özgürlük kavramının ilk konuşulduğu yıllarda bu akımın destekçileri gelirlerinin yarıdan fazlasını tasarrufa ayırarak emekli olmayı başarabildiler. Günümüzde enflasyonist ortamda her ne kadar bunu yapmak zor olsa da hem yatırım araçlarına ulaşım hem de bu araçların çeşitliliğinin artması getiri olarak da daha yüksek alternatifler sunabiliyor.


Bu akımın destekçileri kimler?

Tabii ki de Y ve Z kuşağı… Bu kuşaklar 40-50’li yaşlarında emekli olamayacak ve 9:00-6:00 çalışma saatlerinden sıkılmış durumda. Hayalleri ise mobilitenin de artmasıyla daha fazla gezip dünyayı keşfetmek!


Finansal özgür olmak hayal mi?


Buradaki en önemli kural belirli bir disipline sahip olmak. Bu kavramı benimseyenler öncelikle aşırı tasarruf fikrini ilke edinmişlerdir. Bunun için bireyler, genellikle belirli bir süre geleneksel işlerde çalışarak yıllık gelirlerinin bir kısmını tasarruf etmeye ayırıyorlar. Tasarrufları yıllık giderlerinin yaklaşık 30 katına ulaştığı zaman çalıştıkları işlerini bırakıp, finansal özgürlüğün tadını çıkarabiliyorlar. Hayatlarının geri kalanında da yaşam maliyetlerini karşılamak için yıllık olarak tasarruflarının %3-%4 civarını harcıyorlar.


Finansal özgürlüğün ilk adımı kararlı şekilde birikim ve yatırım yapmaya devam etmekle başlıyor. Yancep’liler 1 TL birikimlerini bile yatırıma dönüştürerek finansal özgürlükleri için ilk adımı atıyor.


Eğer hala Yancep’li olmadıysan hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀


Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.


Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀




435 views
bottom of page