top of page
  • Writer's pictureYancep

Neden Yatırım Yapamıyoruz?

İnsanlara “Neden yatırım yapmıyorsun?” diye sorduğumuzda çok farklı yanıtlar alabiliyoruz. Bazı yanıtlar oldukça tatmin edici olabilirken, bazıları yatırımla ilgili pek çok yanlış anlaşılmayı su yüzüne çıkartabiliyor.


“Kredi kartı borcum var.” ya da “Gelecek sene ev almayı planlıyorum.” gibi yanıtlar yatırım yapmamak için oldukça makul sebepler arasında sayılabilir. Bu gibi senaryolarda, birikimlerimizi yatırıma dönüştürmenin getirdiği riski taşımak istemeyebiliriz.


Ancak bunlar dışındaki nedenler, yatırımla ilgili yanlış anlamaları veya bu konudaki bilgi eksikliğini gözler önüne seriyor. Aslında bir ev satın almak, bir iş kurmak veya erken emeklilik gibi uzun vadeli finansal hedeflerin varsa, yatırım yapmak seni oraya sadece para biriktirmekten çok daha hızlı şekilde ulaştırabilir.


Senin de bu hataları yapmaman ve yatırıma farklı gözle bakabilmen için en çok duyulan senaryoları sıraladık.



1. “Yatırım yapıyorum. Param mevduat hesabımda ve faizden para kazanıyorum.”


Aslında kazanmıyorsun. 🙄 Mevduat hesapları sana faiz öder. Ortalama mevduat hesabının yıllık faiz oranı %15 - %17 arasında değişir. Ancak yıllık %20 enflasyon oranıyla, biriktirdiğin tüm para aslında mevduat hesabında eriyor. Yani aslında gelen faizle para kazanmış olmuyorsun aksine para kaybediyorsun.


Evet, hemen nakde dönüştürülebilecek, kısa vadede kaybetme riski olmayan birikiminin olması gayet mantıklı. Peki ya birikiminin geri kalanı? Hepsini kaybetmek istiyor musun? Eğer birikiminden gerçek anlamda para kazanmak istiyorsan, biraz gerçek yatırım yapman iyi olabilir.



2. “Maaşım bir yükselsin, o zaman gör bak nasıl yatırım yapacağım.”


Sen de maaşını harcadıktan sonra kalan parayla yatırım yapmaya çalışan ve maaşın yükselince daha rahat yatırım yapacağını zannedenlerden misin? Yanlış yoldasın. Yatırım yapmak için çok yüksek gelire ihtiyacın yok. Tek yapman gereken bakış açını değiştirmek. Maaşını harcadıktan sonra değil, harcamadan önce seni zorlamayacak bir kısmını yatırıma dönüştürmeyi dene! Bu sayede kendini strese sokmadan ve hayat kaliteni düşürmeden kolaylıkla yatırım yapabildiğini göreceksin.



3. “Piyasa çok yükseldi. Buradan yatırım yapmak doğru olmaz.”


Hayır olabilir. 😊 Öncelikle yatırıma ne kadar erken başlarsan, piyasanın iniş çıkışlarını atlatmak için o kadar fazla zamanını olacak. Piyasanın çok yüksek olduğunu düşündüğün veya yatırım araçlarının fiyatlarının düşmesini beklemek istediğin için yatırım yapmaya başlamayı ertelemek çok cazip gelebilir. Bununla ilgili sorun şu ki, piyasa düşüşe geçtiğinde çoğu insan daha fazla düşeceğinden korkar ve beklemeye devam eder.


Profesyonel yatırımcılar piyasadaki doğru zamanlamayı yakalamaya çalışır ve çok azı bu konuda başarılı olur. Yani yatırıma erken başlarsan ve düzenli yatırım yaparsan piyasadaki iniş çıkışları dert etmene gerek kalmaz.



4. “Sürekli borsanın inip çıktığını duyuyorum. Bence yatırım çok riskli.”


Haklısın. Borsanın her gün birkaç puan yükseldiğini veya düştüğünü duyuyor olabilirsin ve piyasaların dalgalandığını düşünebilirsin. Piyasa oynaklığı bir gerçektir, ancak her düzeyde risk için yatırım yapmanın yolları vardır. Örneğin, yatırım fonları tek bir fonda altın, döviz, yerli/yabancı hisse senetleri ve dünyadaki yükselen trendlere tek fonda dengeli şekilde yatırım yapmana olanak tanır. Uzman fon yöneticileri sürekli olarak senin birikimlerini değerlendirmek için çalışır. Yani risk senin için bir bahane değil. 😊

Evet, finansal krizler yaşandı ve büyük ihtimalle tekrar yaşanacak. Ancak tarihe şöyle bir bakınca krizlerin sadece birer anı olarak kaldıkları görülür.



5. “Yatırımdan hiç anlamıyorum ve bu kadar karmaşık bir şeyi takip etmek istemiyorum.”


Yatırım yapmakta yeniysen, kendini buna adapte etmekte yetersiz hissedebilirsin. Böyle hissetmene hiç gerek yok. İyi haber şu ki, bu yolculukta yalnız başına gitmek zorunda değilsin. Doğru yatırım aracını seçmenin ne kadar zor olduğunun farkındayız. Yancep olarak senin için farklı risk seviyelerinde, gelecekte değer kazanacağı düşünülen trendler ve yatırım araçlarından oluşan yatırım fonları hazırlıyoruz. Korkma, bu fonları seçerken de seni yalnız bırakmayacağız. Teknolojimiz, finansal hedeflerini belirlemene yardımcı olacak ve onlara istediğin zaman diliminde ulaşmana yardımcı olmak için doğru yatırım stratejisindeki fonlarımızı önerecek.


Şimdi tek yapman gereken finansal hedeflerine ulaşman için altyapı çalışmalarımızın bitmesini beklemek. Merak etme biz de çok sabırsızız ve çok uzun sürmeyecek.

Beklerken de bizden gelecek haberleri kaçırmamak için bekleme listesindeki yerini almanı çok isteriz. Bu sayede gelişmeleri herkesten önce öğrenmiş olacaksın. Hem belki bekleme listesindeki ilk sıradakiler için bazı sürprizlerimiz olabilir. 😊


Bekleme listesine kayıt olmak için anasayfamızdaki kayıt olma kısmına e-posta adresini bırakabilirsin.


151 views
bottom of page