top of page
  • Writer's pictureYancep

Neye Yatırım Yapmalıyım?

Birikim yapabilmek ve bunu bir alışkanlık haline getirebilmek, insanın finansal olarak kendisini güçlü tutması için en temel başlangıçtır. Fakat Türkiye gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde sadece birikim yapmak yeterli olmayabilir.


Birikimlerine gerçek anlamda değer katmak ve finansal özgürlük yolunda sağlam adımlarla yürümek için doğru yatırımları da yapmalısın. Birikimini yatırıma çevirirken doğru yatırım kararlarını verebilmek için, varlık sınıflarını ve bu varlık sınıflarına göre hareket eden yatırım araçlarını tanımak senin en büyük yardımcın olacak.



İşte bilmen gereken varlık sınıfları ve yatırım araçları:

  • Faiz: Vadeli Mevduat, Repo, Tahvil, Bono

  • Döviz: Dolar, Euro, Sterlin, Eurobond

  • Emtia: Altın, Gümüş, Paladyum, Petrol

  • Hisse Senedi: Yurtiçi hisse senetleri (BIST), Yurtdışı hisse senetleri (S&P, Nasdaq, Dow Jones)

Yukarıdaki yatırım araçlarını sabit getirili ve volatilitesi yüksek olarak ikiye ayırabiliriz.


Faiz başlığı altındaki vadeli mevduat, repo, tahvil ve bono sana belirli bir dönemde risksiz, sabit bir getiri sunar. Ama aslında sen de bu şekilde para kazanamadığının farkındasın. 😒


İşte bu noktada biraz daha fazla getiri için biraz daha fazla risk almanı gerektirecek döviz, emtia, hisse senetleri devreye giriyor. Bu yatırım araçlarına doğru şekilde yatırım yaptığında sabit getirili yatırım araçlarına göre daha fazla getiri elde edebilirsin.


"Doğru şekilde yatırım mı? Onu nasıl yapacağım ki?" 🙄

Bu noktada dikkat etmen gereken nokta kendi alabileceğin riski gözden geçirip yukarıdaki yatırım araçlarından bir sepet oluşturmak. Bu yatırım araçlarından bazıları belirli dönemlerde diğerlerine göre daha fazla getiri sağlayacaktır. Bir sepet oluşturup belirli aralıklarla bu sepetin içindeki varlık dağılımını güncellemek birikimlerine anlamlı bir değer kazandıracaktır. Yani riski dağıtman gerekiyor.


Bunu nasıl yapacağını bilmemen o kadar normal ki…


SANA BİR SÜRPRİZİMİZ VAR: YATIRIM FONLARI!


Yatırım fonları işte tam bu konudaki ihtiyacını karşılamak için yaratılmış yatırım enstrümanlarıdır. Yatırım fonları aynı anda birden fazla yatırım aracına yatırım yaparak riski dağıtmana yardımcı olur. Aynı zamanda birden fazla trende ve temaya yatırım yapmanı da mümkün kılar.


Yatırım fonlarını detaylı bir şekilde anlatacağımız bir sonraki blog yazımızda sana fonların tüm sırlarını anlatacağız. O zamana kadar ana sayfadaki bekleme listesine e-posta adresini bırak, bizden gelecek haberlerden ilk senin haberin olsun!


191 views
bottom of page