top of page
  • Writer's pictureYancep

Yancep'teki Son Yenilik: TEFAS Fonları 🥳

Yancep’te artık tüm TEFAS fonlarına yatırım yapabilirsin.


Peki bu ne anlama geliyor?


Öncelikle yatırım fonlarına erişmeni sağlayan "TEFAS" nedir, ondan başlayalım. Sonrasında da bu fonlara nasıl kolayca yatırım yapabileceğinden bahsederiz.



TEFAS nedir? 🤔


TEFAS (Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu), SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) izniyle Türkiye’de kurulmuş olan ve tüm yatırım fonlarına tek yerden erişim sağlayan tamamen ücretsiz bir platformdur.



Peki TEFAS neden önemli?


TEFAS sisteminden önce yatırımcılar, mevduatlarının bulunduğu ya da anlaşmalı oldukları bankaların ve iş birliğinde olduğu aracı kurumların (portföy yönetim şirketlerinin) sundukları yatırım fonlarını alıp satabiliyorlardı.


Örneğin, İstanbul dışında ikamet eden bir kişinin herhangi bir aracı kuruma ait olan bir fonu satın alması için İstanbul’a gelip öncelikle o kurumda bir yatırım hesabı açtırması gerekiyordu. Fonu, ancak yatırım hesabı açıldıktan sonra satın alabiliyordu. Dolayısıyla, yatırım fonlarına erişim imkanı oldukça kısıtlıydı.


2015 yılında TEFAS sisteminin açılmasından sonra ise yatırımcılar, fonların detaylı karşılaştırmasını yapabilecekleri, fonları detaylı inceleyebilecekleri bir sisteme erişim imkanı sağlamış oldular. Böylece yalnızca aracı kurumların ve bankaların sunduğu yatırım fonlarından oluşan portföylere ek olarak kendi oluşturdukları portföylere de yatırım yapma fırsatını buldular.



TEFAS nasıl kullanılır? 🧑🏻‍💻


TEFAS, fonların getirilerini, yatırımcı sayılarını, içerisinde hangi varlıkların olduğunu, yönetim ücretlerini ve daha birçok istatistiği görmeni sağlar. Bunun için tek yapman gereken https://www.tefas.gov.tr/ sayfasını ziyaret etmek.



Biliyorsun, yatırım bir tercih işi. O yüzden yatırıma başlamadan önce,

- Risk almaya hazır mısın? Peki, ne boyutta risk almaya hazırsın?

- Birikiminin ne kadarlık bölümüyle yatırım yapacaksın?

- Birikim hedefin ne?

- Birikim vaden ne olacak, yani ne kadar süre ile birikime devam edeceksin?

gibi sorular üzerinde düşünmeni öneriyoruz. Seçeneklerini değerlendirerek bu sorulara verdiğin cevaplara uygun bir portföy oluşturman oldukça önemli.



Portföy oluşturduktan ve yatırıma başladıktan sonra ise tercihlerine bağlı kalman ve portföyünü yeni koşullara adapte etmeye devam etmen gerekiyor.


Farkındayız, TEFAS’ta işlem gören yüzlerce fon arasından kendine uygun bir portföy oluşturmak biraz zor olabiliyor.



İşte tam da bu noktada Yancep senin yanında! 🥁


Yatırım dünyasında işini kolaylaştırmak için Yancep'e yeni bir özellik ekledik! 🎉


Daha önce risk, tema ve varlıklara göre 10 tane fona yatırım yapabiliyordun. Şimdi ise Yancep’in senin için seçtiği bu 10 fon haricinde 300’den fazla fona ulaşabilirsin. Bu fonları senin için kategorilere ayırdık.


Örneğin borsa yatırımcısı isen endeks fonlarına ya da temettü ödeyen fonlara kolayca ulaşabilirsin.


Tematik yatırım yapmak istiyorsan senin için sürdürülebilirlik, teknoloji, robotik gibi temalar oluşturduk. 🌍 Nereden başlayacağını bilmiyorsan “yabancı hisse ağırlıklı” ve “dövizle hareket eden” gibi kategorilere göz atabilirsin. Kısacası ilgini çeken başlıkların altındaki fonları inceleyerek portföyüne ekleyebilirsin.


Eğer hala Yancepli olmadıysan sen de 50.000 Yancep'li arasına katılmak için hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀


Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.


Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀



339 views
bottom of page