top of page
  • Writer's pictureYancep

Dünyayı Değiştir: Sürdürülebilir Yatırım ve Etki Yatırımı

Çevre sorunları ve iklim değişikliğinin yarattığı etkiler konusunda dünyada giderek artan bir farkındalık var. Özellikle genç nesil hayatının pek çok alanında seçim yaparken bu konuyu da bir kriter olarak belirliyor. Yatırım dünyasında da durum farklı değil.

Bugün sana birbirine benzeyen, ancak bir o kadar da farklı iki çevre dostu yatırım türü olan “sürdürülebilir yatırım” ile “etki yatırımı”nı anlatacağız.


Sürdürülebilir Yatırım ve Etki Yatırımı

Sürdürülebilir yatırım, şirketlerin operasyonlarına bakarak bu şirketlerin faaliyetlerinde “olumlu” çevresel, sosyal ve yönetişim ölçütlerine sahip olup olmadığını inceler veya en azından “olumsuz” ölçütlerin ne kadar olduğunu belirler.


Etki yatırımı ise, bir şirketin sunduğu, sürdürülebilirlik ve sosyal refah alanlarında görece doğrudan etkisi olan gerçek ürün ve hizmetlere daha fazla önem verir.


Etki yatırımı yapan bir şirket, faaliyetlerinde sağlam çevresel, sosyal ve yönetişim uygulamalarına sahip olmalıdır. Ayrıca, ağırlıklı olarak dünyanın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan çözümler, ürünler ve hizmetler satmaya odaklanmalıdır. Bu tür yatırıma elektrikli araç üreten ya da yarattığı teknoloji ile dünyanın geleceğinde rol oynayacak bir şirket örnek olarak verilebilir.


Kısaca özetlemek gerekirse sürdürülebilir yatırımda şirketin odak noktası kendi iç dengesi olurken, etki yatırımında şirket çıktıları daha çok önem kazanır.

Peki bu konu gerçekten önemli mi?


Kocaman bir evet!


İstersen dünyada bu tür yatırımların geldiği noktaya bir araştırma sonucu ile bakalım. ABD Sürdürülebilir ve Sorumlu Yatırım Forumu tarafından 2020 yılında yapılan ankete göre, etki yatırımı tarzındaki yatırımlar ABD'de profesyonel yönetim altındaki her 3 doların 1 dolardan daha fazlasını oluşturuyor. Bu, 2018'e göre %42'lik bir artışla, yönetim altındaki varlıklarda yıllık olarak 17 trilyon doları aşıyor.


Yani bu alanda çok büyük bir duyarlılık ve çok fazla yeni ürün gelişimi olduğunu, piyasadaki her oyuncunun bu gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyebiliriz.


Sen bu trendi nasıl takip edebilirsin?


Piyasaları çok yakından takip etmeyen birisi için doğru şirket hissesini seçmek ve o şirketin bu kriterlere uyup uymadığını belirlemek oldukça zor olabilir. Sürdürülebilir yatırım ve etki yatırımı ile ilgili özellikle son üç yıldır çok fazla yatırım fonu çıktı. Bu fonlar, yatırımcılara tematik yatırım alanında yeni seçenekler sunuyor. Bu noktada ise yatırımcı için doğru temayı seçmek oldukça zorlayıcı olabiliyor.


Yancep bu konuda da yanında!

Yancep’in fon sepetlerini yöneten uzmanlar geleceğin temalarını bir sepette birleştirerek sana tek bir ürün olarak sunuyor. Senin yapman gereken sadece birikimini bu sepette tutarak geleceğin dünyasında şimdiden yer almak ve birikimlerinin yatırıma dönüşmesini izlemek. Yancep’te birikimlerin senin için çalışacak.

Yancep ile geleceğin dünyasına ortak olmak için websitemizin anasayfasındaki alana e-posta adresini bırak ve bizden gelecek haberleri bekle! Unutma, çok yakında mobil uygulamamızı çıkararak seninle buluşacağız. #sürdürülebiliryatırım #etkiyatırımı #geleceğindünyası


257 views
bottom of page