top of page
Writer's pictureYancep

Yatırım Fonlarında Vergi Avantajını Kaçırma 🤩

TL varlıkların özendirilmesi için 2020 yılından beri yatırım fonlarında vergi avantajı olduğunu biliyor muydun? 2,5 yıldır yürürlükte olmasına rağmen avantajın hangi fonları kapsadığına dair herkesin kafası biraz karışık. Bugünkü konumuz yatırım fonlarında vergilendirme…🤓




Fonlardaki Getiriden Nasıl Vergi Alınıyor? 💸


Aslında bunu sistem senin yerine otomatik olarak yapıyor. Sen x fonundan 100.000 TL’lik alım yaptın. Bu fondan da 10.000 TL kar ettin. Toplam 110.000 TL paran var. Eğer bu fonda yüzde 10 vergi varsa karından yüzde 10 vergi olarak kesilir. Yani hesabına toplam 109.000 TL para döner.



Peki Vergi Avantajı Süreci Nasıl Başladı? 🔄


Sürecin başlangıcına baktığımızda 23.12.2020 tarihine dönüyoruz, bu tarih önemli çünkü bu tarihten öncesi veya sonrasında fonun alınmış olması da stopaj hesaplamalarını etkiliyor. Bu tarihte yayınlanan 3321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre bazı fonlarda alım/satım kazancı üzerinden alınan stopaj yüzde 10’dan yüzde 0’a çekildi.


Kararda bu istisna haricinde tutulan fonlar da var. Bunlar; Eurobond, değişken, karma, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanlarında döviz ifadesi geçen yatırım fonları… Bunlar hariç tüm fonlarda vergi yüzde 0. 🙌



Soru İşaretleri ve Düzenleme ❓


İşte tam bu noktada soru işaretlerini görüyoruz, düzenleme vergi avantajına tabi olmayan fon türlerini tanımladığı için hangileri dahil onu yatırımcının bulması veya yatırım kuruluşlarından öğrenmesi gerekiyor. 🤔 Bu da alım/satım tarafında vergiye tabi mi değil mi tartışmasını yaratıyor. Düzenlemeyi tersten yorumladığımızda, stopaj istisnasına tabi olan fonları şöyle sıraladık:


-Para Piyasası fonları


-Borçlanma Araçları (Kısa/Orta/Uzun/ Özel Sektör) – Ünvanında yani fon adında Eurobond ve Yabancı ifadesi geçenler hariç


-Fon Sepeti - Ünvanında yani adında Yabancı ifadesi geçenler hariç


-Kıymetli Madenler


-Katılım fonları (Döviz Kira Sertifikaları Hariç)



Vergi Avantajını Kullanarak Kazanç Sağla! 💼


Eğer bu fonları 31.12.2023 tarihine kadar alırsan ve kar edersen sattığın zaman karından yüzde 0 vergi kesilecek. Yani en başta verdiğimiz örnekte 109.000 TL değil 110.000 TL hesabına yatacak.



Önemli Tarih ve Satış Durumu 📅


Burada önemli bir diğer nokta daha var. 🚨 Fonlar eğer 31.12.2023 tarihi itibarıyla hesapta olursa, istisna sona erse bile, satış tarihi fark etmeksizin vergi avantajının geçerli olacağı. Örneğin vergi avantajı 31.12.2023’te uzatılmadı, istisnaya tabi ve 23.12.2020 - 31.12.2023 arasında aldığın fonu 2025 yılında bile satsan, stopaj yüzde 0 olarak hesaplanacaktır.



Fon İçerikleri ve Hisse Senedi Fonları 📊


Belirttiğimiz fonlara ek olarak hisse senedi fonları ve portföylerinin yüzde 51’i aşan miktarda Türkiye’de borsada işlem gören hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının bir yıldan fazla süreyle elde tutulmasından elde edilen kazançlar da stopaja tabi değil.


Burada fonların içeriklerini ve ne kadar hisse senedi taşıdıklarını fon detay sayfalarından kolayca görebileceğini hatırlatmak isteriz.



Altın Yatırımında Vergi Avantajı! 🟡


Altın yatırımı için kıymetli madenler/altın ve altın katılım fonlarında da vergi avantajı mevcut. Altın fonları üzerinden altın yatırımı yapmak bankadaki altın hesabı üzerinden altın alımına göre hem vergi avantajı sağlıyor hem de alım/satım fiyat makası olmadığı için piyasa değerinden altın almayı mümkün kılıyor. 🌟



Yurt Dışı Yatırımında da Vergi Avantajı! 🌏


Yurt dışı piyasalara yatırım için de vergi avantajı olan fonları kullanabilirsin. 🤠 Fon sepeti fonları içinde ünvanında yabancı ifadesi geçmeyen ve yurt dışı varlıklara/borsalara yatırım yapan fonlar mevcut.


Örneğin son dönemin popüler teması teknoloji tarafında yatırım için “teknoloji fon sepeti fonları”, veya emtia yatırımı için “emtia fon sepeti fonları” alternatif sunuyor. 💪


Stopaj avantajı sağlayan fonlara Yancep'teki "Stopaj Avantajlı" listesinden kolayca ulaşabilirsin. 🌟

227 views0 comments

Comments


bottom of page