top of page
  • Writer's pictureYancep

Yatırım İşini Uzmanına Bırak: Yatırım Fonları

Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek çoğu zaman o birikimleri yaratmak kadar zor olabilir. Bin bir zorluk ve emekle biriktirdiğimiz parayı yanlış yatırım kararları ile çok kolay bir şekilde kaybedebiliyoruz. Bu nedenle her işi olduğu gibi yatırım işini de uzmanına bırakmak en iyisi. Yatırım dünyasında ise bu işin uzmanı yatırım fonları yöneticileridir.


Bu yazımızda, uzmanların yönettiği yatırım fonlarının yatırımcılara sunduğu avantajlardan bahsettik.




Fon yönetim hizmetini nasıl alabilirsin? 🤔


Cevap: Yatırım fonları!


Yatırım fonları, piyasa ve yatırım konusunda uzman profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen yatırım araçlarıdır. Yatırım fonlarına birikimlerini aktardığında, birikimlerin senin için 7/24 piyasaları izleyen ve buna göre yatırım kararları alan bir ekip tarafından yönetilir. Bu seni hem yanlış yatırım kararlarından hem de neye yatırım yapmalıyım endişesinden korur.



Peki yatırım fonları başka ne avantajlar sunar? 👩🏻‍💻


Yatırım fonlarının bir başka avantajı da her finansal ürüne kolayca erişim sağlaması. Eurobond’dan, yabancı hisseye, platinden, petrole birçok yatırım temasına fonlar üzerinden 1 TL ile bile yatırım yapman mümkün.


Fonlara yatırdığın miktar diğer yatırımcıların yatırdıkları ile birleşerek büyük bir portföy oluşturulur. Bu durum yatırım fonları aracılığıyla yapılan yatırımlarda, bireysel yatırıma kıyasla fiyat avantajı sağlar. Bunun örneğini alışverişten verirsek daha anlaşılır olabilir:


Toptan alış fiyatı perakende alış fiyatından her zaman aşağıdadır. Aynı bu örnekteki gibi bu durum fonlara yatırım yapıldığında da yatırımcıya fiyat avantajı sağlar.



Yatırımın temeli: Çeşitlendirme 📊


Fonların yönetimi belirli kurallar çerçevesinde yapılır ve bu kuralların temelinde çeşitlendirme ilkesi yatar. Bir fona yatırım yaptığında yatırımın minimum 10 farklı varlığa dağıtılır. Yine bir örnekle açıklayalım:


Diyelim ki hisse senedi yatırım fonu aldın. Fon aracılığı ile yapacağın hisse senedi yatırımı, tekil hisse almandan daha güvenli.


Neden mi?


Çünkü bir hisse senedi yatırım fonu kurallara göre içinde minimum 10 farklı hisse senedi bulundurmak zorunda.


Yine tek fon üzerinden farklı varlık sınıflarına da (hisse, yabancı hisse, altın, mevduat, döviz, Eurobond vb.) yatırım yapma imkanın var. Bu fonlar varlık anlamında da çeşitlendirme sağladığı için piyasalardaki dalgalanmalardan seni korur.



Vergi avantajı 📄


Son olarak vergi açısından da fonların önemli avantajları var. Altın, gümüş, yabancı hisse ve mevduat yatırımı yapan fonlara herhangi bir vergi ödemeden yatırım yapabilirsin.


31.12.2023’e kadar yapacağın para piyasası, borçlanma araçları (Eurobond hariç), katılım (döviz hariç), kıymetli madenler ve fon sepeti fonlarındaki (ünvanında yabancı geçenler hariç) alımlarda bu fonların satışından elde edeceğin kazançlar, satış tarihi ne zaman olursa olsun vergiden muaf olacak!








260 views0 comments
bottom of page