top of page
  • Writer's pictureYancep

Yatırım Yaparken Uzun Vadeli Bakış Açısı Sana Ne Kazandırır?

Çevrende yatırım yapanlardan “ben al-satçıyım”, “ben hayatta portföyüme dokunmam” cümlelerini duymuşsundur. Yatırım kelimesi köken olarak “yatırma işi”nden gelir. Bu sebeple yatırımın özünde uzun vadeli bakış açısı yatmaktadır.


Bugün yatırım yaparken uzun vadeli bakış açısının öneminden bahsedeceğiz.

Öncelikle uzun vade ve kısa vade kavramlarını anlamaya çalışalım. Genel bakış açısına göre 1 yıldan kısa süreli yatırımlar kısa vadeli yatırım olarak adlandırılır. Ama bu konuda ortak bir kanıya varmak çok zor. Kimisi için 6 ay uzun vadeli bir yatırım için yeterliyken kimileri 10 yıl ve üzeri yatırımları uzun vadeli yatırım olarak tanımlar.


Unutmaman gereken konu ise yatırıma yönlendirdiğin süre arttıkça risk alma kapasitenin de artacağıdır. Yatırıma ne kadar uzun zaman ayırırsan getiri beklentin de bir o kadar artar. Yüksek getiri beklentisi ve risk arasında doğru orantı bulunmaktadır. Getiriyi artırmak için risk alman gerekir.


Peki uzun vadeli bakış açısı sana ne kazandırır?

İlk kazancın: Getiri için zaman

Birikimlerinin anlamlı ölçüde değerlenmesi ve ihtiyacın olan bileşik getirinin gücünü tam olarak görebilmen için zamana ihtiyacın var. Ayrıca riskli yatırım ürünleri uzun vadeli yatırımlarında birikimlerine anlamlı ölçüde değer katabilir.

Yatırım giderlerini azalt 💸

Uzun vadeli yatırımın bir diğer avantajı ise seni komisyon, vergi gibi masraflardan korumasıdır. Kısa vadeli yatırım yapıp sürekli olarak portföyünü değiştirirsen pek çok maliyetle karşılaşırsın. Portföyünü hazırlarken minimum 1 yıllık planlama ile hareket edersen bu masraflardan da kaçınmış olursun.


Piyasanın yaratacağı riski azalt 📊

Yatırım yapmaya başladığında yatırımlarının kimi zaman düştüğünü kimi zaman da artış gösterdiğini fark edeceksin. Bu durum sende anaparanı kaybetme korkusu yaratabilir. Uzun vadeli bakış açısıyla bu iniş ve çıkışların kontrolü senin elinde olur. Uzun vadeli yatırım ile düşüşlerdeki zararını telafi etmek için zamanın olacak.

Duygularını yatırımdan uzak tutmanı sağlar 🙎‍♂

Hepimiz kabul edelim yatırım stresli bir iş. 😬 Kısa vadeli yatırımda en ufak bir zararda bile varlıklarımızı satmamak için kendimizi zor tutarız. Uzun vadeli yatırımcı ise sabırlıdır. Düşüşlerin onu etkilemesine izin vermez ve güvendiği yatırımının değerlenmesi için sabırla beklemeye devam eder.


Uzun vadeli yatırımın ilk adımı kararlı şekilde birikim ve yatırım yapmaya devam etmekle başlıyor. Yancep’liler 1 TL birikimlerini bile yatırıma dönüştürerek gelecekleri için ilk adımı atıyor.


Eğer hala Yancep’li olmadıysan hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀


Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.


Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀


132 views
bottom of page