top of page
  • Writer's pictureYancep

Gençlerin Yatırımda Yeni Alternatifi: Tematik Yatırım

“Genç” kelimesini duyduğunda, muhtemelen aklına ilk gelen şey para olmuyordur. Endişelenme… Dünyanın birçok yerinde Y kuşağı, gelir konusunda anne babalarının gerisinde kalıyor.


Bir yandan da dünyada bu neslin kaderi değişiyor gibi görünüyor. Nasıl mı?


Bu kuşak şimdiye kadarki en büyük nesiller arası servet transferlerinden birinden faydalanacak. 🤩

  • Sadece Kuzey Amerika'da, 2011 ve 2050 yılları arasında Baby Boomers kuşağından yaklaşık 30 trilyon ABD doları tutarında bir servet transferi olması bekleniyor.

  • Ek olarak, Y kuşağı, profesyonel hayatta ilerledikçe en yüksek geliri elde edeceği yıllarına giriyor ve Boomer neslinden daha fazla yeni iş kurarak hayata daha erken atılıyor.

Tüm bunlar gerçekleştikçe, Y kuşağının küresel servetteki payının artması bekleniyor ve gençlerin ilgi alanlarına göre yeni yatırım çeşitleri ortaya çıkıyor.



Peki bu yeni yatırım çeşitleri ne olabilir?

Cevap: Tematik Yatırım


Y kuşağının tüketim kalıplarına ilişkin veriler, net bir şekilde sosyal bilinç duygusunu ortaya koyuyor.


Nielsen’in yaptığı bir araştırmaya göre;

  • Y kuşağının %73'ü sürdürülebilir ürünlere daha fazla harcama yapmak istiyor.

  • ABD'deki Y kuşağının yarısı, ayda en az bir kez bitki bazlı yapay et tüketirken, bu oran Boomer'larda yalnızca %20.

Y kuşağının insanlar ve Dünyamız ile ilgili bu endişesi, finansal kararlarına da yansıyor.


UBS’nin, 1 milyon ABD doları veya daha fazla paraya sahip yatırımcılarla yaptığı Yatırımcı İzleme Anketi’ne göre;

  • 18-34 yaşındakilerin %72'si sürdürülebilir yatırım yaparken, 65+ grubun sadece %6'sı sürdürülebilir yatırıma yöneliyor.

Tematik yatırım, uzun vadeli eğilimleri veya sosyal/çevresel konuları yatırım ürününe dönüştürerek bu alanlara yatırım yapmana olanak sağlar.



Peki tematik yatırım neden özellikle gençler için en uygun yatırım çeşidi haline geliyor?


1. Geleceğin Sektörlerine Yatırım Fırsatı

Önümüzdeki on yıl boyunca, büyüyen, kentleşen ve yaşlanan nüfus, mevcut kaynakların sınırlarını zorlayacak. Robotik, endüstriyel otomasyon, sağlık, tarım ve yenilenebilir enerji gibi alanlardaki teknolojik gelişmeler, çevremizi korurken kritik kaynaklara ve hizmetlere erişimin sağlanmasına yardımcı olacak. Küresel zorluklara yönelik teknolojik çözümlere yatırım yapmanın, teknolojiden anlayan ve sosyal açıdan bilinçli genç nesil için en uygun yatırım yolu olduğu açıkça görülüyor.


2. Uzun Vadeli Bakış Açısı

Tematik yatırım, dünyayı değiştirecek uzun vadeli trendlere yatırım yapmaktadır. Bu yatırım fırsatları önümüzdeki birkaç yıl içinde ortaya çıkacağından, özellikle erken yaşlarda böyle bir yatırım yapmak finansal özgürlük yolunda ilk adımı atmak anlamına geliyor.


3. Kolay Yatırım Avantajı

Yancep tarafından hazırlanan ve profesyoneller tarafından yönetilen Yancep tematik portföylerine ilk yatırımını yapabilirsin. Yancep ile, dünyayı değiştirecek sürdürülebilir trendlere tek bir portföyle yatırım yapman için büyük bir birikime ihtiyacın yok. Çok küçük tutarlar ile ve düzenli yaptığın yatırımlar ile hem dünyayı hem de geleceğini şekillendirebilirsin! 📈


Yancep’in tematik yatırım fırsatlarını keşfetmek için websitemizin anasayfasındaki alana e-posta adresini bırak ve bizden gelecek haberleri bekle!



704 views0 comments
bottom of page