top of page
  • Writer's pictureYancep

Para Harcamanın Püf Noktaları!

Bugüne kadar sana ağırlıklı olarak birikim yapmanın öneminden, erken yaşta yatırım yapmanın geleceğini nasıl değiştirebileceğinden ve farklı yatırım araçlarına ulaşmanın yollarından bahsettik.

Şimdiyse, seninle biraz daha farklı bir şey hakkında konuşmak istiyoruz.


Bugünkü konumuz para harcamak, yani alışveriş… 🛍️

Yazımıza yeni bir araştırma ve onun sonuçlarıyla başlayalım. Bu araştırmada alışveriş yapanların dikkat etmesi gereken ve para harcamayı tetikleyen yeni bir etken bulunmuş. Aslında sen de onu yakından tanıyorsun: kafein. Journal of Marketing’de yayınlanan bu araştırma, alışveriş yapmadan önce veya alışveriş yaparken bir fincan kahve içmenin daha fazla harcama yapmaya neden olabileceğini söylüyor.


Haydi bu araştırmayı biraz daha detaylı inceleyelim. ⬇️


Büyük mağazalarda yapılan üç deneyde, alışverişten önce ücretsiz bir fincan kafeinli kahve içenlerin, kafeinsiz kahve veya su içenlere göre yaklaşık %50 daha fazla para harcadıkları ve %30 oranında daha fazla ürün satın aldıkları ortaya çıkmış.

Widener Üniversitesinde tüketici davranışlarını inceleyen Profesör Ross Steinman’a göre, kahvenin ücretsiz olmasından dolayı tüketiciler “karşı iyilik” yapma amacıyla da daha fazla alışveriş yapmış olabilirler. Georgetown Üniversitesinde yardımcı doçent olan Sean Blair ise, kafein yüzünden katılımcıların kendilerini heyecanlı hissederek, bu duyguyu bir şeyler satın almaktan duyacakları heyecanla karıştırmış olabileceklerini söylüyor. 🤷‍♂


Elbette bu araştırma mağazaların biz alışveriş yaparken üzerimizde uyguladığı taktiklere bir yenisini eklemesine sebep olabilir. Yani artık mağazalarda bol bol ikram görmeye ve kahve içmeye şimdiden hazırlanalım.


Peki, bakalım üzerimizde uygulanan diğer taktikler sana bir şey hatırlatacak mı? Belirli bir tarihe kadar geçerli indirim vaatleri, her koridorundan geçmek zorunda bırakıldığın marketler…. Daha fazla para harcaman için planlanan tüm bu uygulamalardan olabildiğince az etkilenmen için sana bazı tavsiyeler vermemizi ister misin?


1. Alışveriş listesi yap! 📝

Mağazaya gitmeden önce satın alman gereken şeylerin fiziksel olarak yazılı bir listesini yap ve bu listeye elinden geldiğince bağlı kalmaya çalış. Bir üründe büyük bir indirim görürsen ya da o ürün ilgini çok çekerse, ürünü sepetine koymadan önce listene son bir kez daha bak ve bu harcamanın bütçeni ne yönde etkileyeceğini iyice düşün.

2. Zaman sınırı belirle! 🕘

Alışveriş için kendine bir zaman sınırı çizerek ihtiyacın olmayan şeyleri görüp incelemek için süre belirleyebilirsin. Bu konuda doğru limiti ayarlayabilmenin oldukça zor olduğunun farkındayız. Kendine olması gerekenden uzun bir zaman verirsen alışverişin bir anda tatile dönüşebilir, öte yandan bu sürenin kısa olması ürünleri hiçbir fiyata bakmadan sepetine atmana sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli ol ve sana en uygun zaman aralığını seç.


3. Sanal alışverişte sepetindeki ürünleri 24 saat beklet!

Sanal alışveriş yaparken ürünlerini seçtin ve artık ödemeye hazırsın değil mi? Hayır, dur! Ürünleri 24 saat boyunca sepetinde bırak ve daha sonra tekrar gelip sepetinin hepsini gerçekten satın alman gerekip gerekmediğini bir daha düşün.


4. Planlanmamış harcamaların için bir köşede küçük birikimler yap! 💰

Biliyorsun ki hayatta işler her zaman düşündüğümüz gibi gitmeyebilir. Planlanmamış satın almaların için belirli bir miktar bütçe ayırman çok önemli. Şöyle bir yöntem izleyebilirsin: Diyelim ki aslında ihtiyacın olmayan bir ürün gördün ancak onu satın almaktan da kendini alıkoyamıyorsun. Peki, bu ürüne vereceğin parayı bir köşede biriktirmeye ne dersin? Belki bu birikimini bir zaman sonra daha önemli bir ihtiyacın için kullanabilir, hatta birikiminle yatırım yaparak ileride daha pahalı bir ürünü bile alabilirsin.


Birisi birikim ve geleceğe yatırım mı dedi? 👀


Yancep’te bunların her ikisini de yapabileceğini biliyor musun? 🥁


İstersen satın almak istediğin bir ürün, istersen de gelecek için kurduğun bir hayal… Yancep’te hepsi için küçük birikimlerini bugünden yatırıma dönüştürebilirsin. Unutma, Yancep’te sen paran için değil paran senin için çalışıyor.


Yancep dünyası, yatırım yolculuğuna eşlik etmek için seni bekliyor! 🚀

201 views0 comments

Commentaires


bottom of page