top of page
  • Writer's pictureYancep

Türkiye ve Dünyada Kadın Yatırımcılar

Yatırım dünyası erkeklerin egemen olduğu bir yer olarak görünse de son birkaç yıldır kadın yatırımcıların sayısı ve etkileri giderek artıyor. Bugün Türkiye ve dünyada kadın yatırımcıların sayısına ve yatırım alışkanlıklarına bakacağız.


Dünyada Kadın Yatırımcılar 🌐


Kadınlar, son birkaç yılda yatırım dünyasını büyük ölçüde değiştirdi. Yatırım endüstrisinin hedeflediği tipik yatırımcılar erkeklerden oluşsa da, kadınların serveti ve yatırım dünyasında bıraktığı ayak izi giderek artıyor.


Fidelity tarafından 2021 yılında yapılan araştırma, kadınların yüzde 67'sinin emeklilik hesaplarının dışında yatırım yaptığını ortaya koydu. 2018'de bu rakam sadece yüzde 44 olarak görülüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2021 raporuna göre Covid-19 krizi sırasında kadın istihdamının yüzde 4,2'si, erkek istihdamının ise yüzde 3'ü yok oldu.

Fidelity tarafından 2021'de 5 milyondan fazla müşteriyle yapılan bir analiz, son 10 yılda kadınların erkeklerden yılda ortalama 40 baz puan veya yüzde 0,4 daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. 📊 Bu nedenle kadınlar oyuna geç kalmış ve pandemiden orantısız bir şekilde etkilenmiş olsa da gelecekte yatırım ortamını dönüştürecek en önemli aktör olacaklar. Kadınlar hala erkeklerden daha az yatırım yapıyor olsa bile ciddi ilerleme kaydediyorlar.


Morgan Stanley'e göre, bugün kadınlar yatırımlarında erkeklerden daha yüksek getiri elde etmenin yanı sıra her zamankinden daha fazla yatırım yapılabilir sermayeye, hisse senedine ve şirket yönetim kurulu koltuğuna sahip. Buna rağmen rakamlar hala eşitliğin oldukça ötesinde. ⚖ Çevrimiçi banka N26 tarafından yapılan bir anket, Avrupalı ​​kadınların erkek meslektaşlarına göre yüzde 29 daha az yatırım yaptığını ancak yaklaşık 3 kişiden 2'sinin 2022'de daha fazla yatırım yapmak istediğini gösterdi.

Gelir Eşitsizliği Yine Karşımızda 💵


2021 yılında kadınlar, erkeklerin kazandığı her $1’a karşılık $0,82 kazandı. Küçük gibi görünen bu fark, emeklilik yaşı geldiğinde $1.000.000’a kadar yükseliyor.

Türkiye’de de Durum Pek Farklı Değil 🔍

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun rakamlarına göre Türkiye’de yatırıma ayrılan portföy büyüklüğünün sadece %25’i kadın yatırımcıların yatırımlarından oluşuyor. Erkek yatırımcıların toplam portföy büyüklüğü 257 milyar TL iken kadın yatırımcıların portföv büyüklüğü sadece 47 milyar TL.

İstatistikleri Beraber Değiştirelim 📈


Yancep olarak kadınların ilk yatırımlarında ve uzun vadeli yatırım yolculuklarında yanlarındayız. Yeni yılda bu istatistikleri hep birlikte değiştirelim ve kadınların yatırım dünyasında daha aktif olması için çalışalım. ✨ Eğer hala Yancep’li olmadıysan hemen Google Play Store, App Store veya Huawei AppGallery üzerinden uygulamamızı indir, yatırım hesabını aç ve Yancep dünyasında yerini al. 🚀


Görüşlerin bizim için çok değerli! Her türlü soru ve yorumun için bize sosyal medya kanallarımızdan ve info@yancep.com e-posta adresi üzerinden her zaman ulaşabilirsin.


Yancep dünyası seni bekliyor! 🚀


70 views
bottom of page