top of page
  • Writer's pictureYancep

Düşündüğünden Daha Zengin Olabilirsin: Latte Etkisi ☕️

Belki de duymuşsundur, "Bir kahve paranı yatırıma ayırsaydın…" şeklinde başlayan cümleleri. İlk bakışta gerçekçi gelmeyebilir, çünkü bir fincan kahvenin zenginlik getireceğini anlamak zor olabilir. Ancak bu ifade, günlük harcamalarını kısmak yerine alışkanlıklarını değiştirerek nasıl zengin olabileceğini anlatan bir metafora dayanmaktadır.


Bugün seni zengin edecek o bir fincan kahveden yani “Latte Etkisi”nden bahsedeceğiz.



Peki nedir bu "Latte Etkisi"? 🤔

Latte Etkisi, küçük günlük harcamaların uzun vadede nasıl büyük bir etkiye sahip olabileceğini anlatan bir kavramdır. David Bach tarafından ortaya atılan bu kavram, gelirini arttırmadan, küçük harcamalarını azaltarak veya tamamen ortadan kaldırarak birikim yapmanın önemini vurgular.


Kısaca bu etki, farkında olmadan sürekli tükettiğimiz ancak aslında gerekli olmayan şeyleri satın almayı durdurduğumuzda elde edebileceğimiz kazançları gösteren bir iktisadi kavramdır. 📊


Örnek vermek gerekirse, günlük olarak 2 bardak kahve içtiğini düşünelim. Sadece bir tanesini bile evde hazırlaman durumunda yıllık bazda 18.250 TL birikim elde etme ihtimalin var.


Ancak, bu birikimi sadece biriktirmek yerine yatırıma yönlendirmenin de önemli olduğunu unutmamalısın. Bileşik getirinin gücünü daha önceki yazımızda da bahsetmiştik.


Mesela her ay bu birikimi %3,5 getiri sağlayan bir yatırıma yönlendirirsen, bir yılın sonunda bileşik getirinin gücü sayesinde 21.902 TL birikim elde etmiş olursun.


Peki ya bu birikime devam edersen? 👀

İkinci yılın sonunda 55.000 TL, beşinci yılında 294.775 TL ve onuncu yılın sonunda ise 2,6 milyon TL birikim elde etme fırsatına sahipsin.


Ancak burada anlattıklarımız sadece bir fincan kahveden çok daha fazlasını ifade ediyor. Eğer sadece kısa vadeli hedeflere odaklanırsan, önemli bir noktayı kaçırma ihtimalin olabilir. Latte Etkisi olarak adlandırılan bu kavram, kahveden, giysilere hatta araba sahipliğine kadar birçok alanda geçerli.


Birçok aile, aylık faturalarına yakından baktığında, bütçelerinden her ay yüzlerce lirayı birikime ayırma imkanına sahip olur. Örneğin, sadece 250 lirayı her ay birikime ayıran ve bu birikime yıllık %3,5 getiri sağlayan bir aile, on yıl sonra toplamda 436.173 TL'ye ulaşmış olacaktır. 👨‍👩‍👧‍👦


Bu durum, finansal hedeflere ulaşmanın ve uzun vadeli düşünmenin önemini vurgulamaktadır. Küçük birikimlerin bile zaman içinde nasıl büyük bir fark yaratabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, finansal planlamanı yaparken kısa vadeli harcamaların yanı sıra uzun vadeli birikim hedeflerini de göz önünde bulundurman önemlidir.


Hayattan zevk almayacak mıyız? 🧐

"Hayat kısa, kuşlar uçuyor!" veya "Anı yaşa!" gibi söylemleri sık sık duyarız. Bu ifadelerin kesinlikle doğruluk payı vardır, ancak ne yazık ki genellikle para harcamayı haklı çıkarmak için kullanılır. Bu söylemlerin hiç şu şekilde kullanıldığını duydun mu: "Hayat kısa, bugün güzel bir kitap okuyacağım." veya "Hayat kısa, bugün ailemle vakit geçireceğim."


Birçok kez, bizi gerçekten mutlu etmeyen şeylere para harcarız ve isteklerimiz asla bitmez. Bu harcamalar bize geçici bir tatmin sağlayabilir, ancak kalıcı bir mutluluk getirmez. Eğer bir deney yaparak 21 gün boyunca "kahve" içmekten kaçınsaydık, büyük olasılıkla kahveyi hiç özlemediğimizi fark ederdik.


Gördüğün gibi, bir fincan kahvenin hem kırk yıllık hatırı, hem de "Latte Etkisi" vardır. 😊 Birikim ve yatırım yapmak için zengin olman gerekmez ancak bugün alışkanlıklarında yapacağın küçük bir değişiklik, gelecekte kartopu etkisiyle tüm hayatını değiştirebilir. ❄️


Unutma, hayat gerçekten kısa. Bu yüzden zamanımızı değerli şeylere harcamamız önemli. Para harcamak yerine, gerçekten bizi mutlu eden şeylere odaklanmalıyız. Bir güzel kitap okuyabilir, sevdiklerimizle zaman geçirebilir, hobilerimize zaman ayırabilir veya kişisel gelişimimize yatırım yapabiliriz. Bu eylemler bize anlam ve mutluluk katacaktır.


Unutmayalım ki, küçük değişiklikler bile büyük farklar yaratabilir ve geleceğimizi olumlu yönde etkileyebilir. 🙌🏻


726 views0 comments
bottom of page