top of page
  • Writer's pictureYancep

Yatırım Stratejisi Nasıl Yapılır? Neye Göre Yatırım Yapacağım?

Bu gibi sorular, birikimi olan her insanın aklını karıştıyor. “Arkadaşım altın almış, zarar etmiş.”, “Kuzenim hisse senedi almış, köşeyi dönmüş.” cümlelerini hep duyuyoruz. Peki hakikaten neye göre yatırım yapacağız? Birikimimizi değerlendirmek için ne yapmalıyız?


Aslında bu soruların cevabı kişiden kişiye değişiyor. 50-60 yaşında bir kişi için birikimini koruyacak, üstüne de biraz risk alacak bir yatırım sepeti daha uygun olurken; 20-30 yaşındaki bir kişiye risk almak daha çekici gelebiliyor.


Neden böyle?

  1. Emeklilik yaşımız yaklaştıkça risk alma iştahımız azalır. İşimizi kaybedeceğimiz veya sağlık harcamalarımızın artacağı beklentisi ile riskten kaçınırız. Dolayısıyla enflasyon veya enflasyonun biraz üstü getiri arayışında oluruz. Bu sebeple birikimlerimizi faiz, mevduat, biraz da altın ve döviz cinsinden değerlendiririz.

  2. Diğer taraftan, emeklilik yaşına ne kadar uzaksak genelde risk iştahımız o kadar yüksek olur. Çünkü hayattan beklentilerimiz farklıdır. Örneğin; ev almak, araba almak, dünya turuna çıkmak, çocuğumuzun üniversitesi için birikim yapmak gibi konular daha küçük yatırım tutarlarıyla risk almayı gerektirir.

“Ben risk iştahımı biliyorum. Neye göre yatırım yatırım yapacağım?” diyenler için başlıkları şöyle sıralayabiliriz:


- Ülkemizdeki gündem takibi

  • Ekonomik ve siyasi gelişmeler

  • Büyüme beklentileri

  • Enflasyonun genel seyri

  • Öncü göstergeler (güven endeksleri, satın alma endeksleri, ihracat verileri vb.)

  • TCMB’nin para politikası

  • Uluslararası ilişkiler

- Dünyadaki ekonomik seyir

  • Dünyadaki büyük merkez bankalarının (Federal Reserve ve Avrupa Merkez Bankası) para politikası eğilimleri (genişlemeci mi yoksa sıkılaştırıcı para politikası mı izleniyor, eğilim hangi yöne vb.)

  • Emtia fiyatları (altın, gümüş vb.), hammadde fiyatları (endüstriyel metaller, petrol vb.)

- Yeni ve çığır açıcı teknolojilerin takibi

  • Bu belki de en zorlarından biri. “Ülke gündemini bir kenara nasıl bırakacağım ve dünyadaki çığır açıcı teknolojileri nasıl takip edeceğim?” diyebilirsin. İnan bu teknolojiler sadece insan yaşını 10-20 yıl uzatma ile kalmıyor. Kronik hastalıkların çözümü, süpersonik seyahatin geri dönüşü, daha hızlı bilgisayar sistemleri, yaratılmış gerçeklik, karbon salınımını azaltıcı teknolojiler, verimli tarım, temiz su kaynaklarının korunması gibi belki de binlerce yeni konu ve gelişme var. Bunları takip etmek günlük hayatında bir moral kaynağı olabilir. :)


“Ben bu kadar konuyu nasıl takip edeyim?” dediğini duyar gibiyiz.

Burada da yatırım fonları devreye giriyor. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi yatırım fonları, yatırımcılara belli başlı yatırım ürünlerine yatırım yapmaya olanak sağlıyor. Örneğin; faiz kazancı, tahvil, eurobond, hisse senedi, yabancı hisse senedi, tematik yatırımlar (yeşil enerji, blockchain, tarım, teknoloji, yarı-iletken teknolojisi vb). Kendi yatırım görüşünü yansıtıcak ürünleri kafanda belirleyip yatırım fonları sayesinde bu ürünlere yatırım yapabilirsin. Bilginin karşılığını alabilirsin.


“Bununla uğraşamam ki, zaten yeteri kadar bilgim de yok.” diyorsan Yancep’in senin için hazırladığı yatırım sepetlerini seçebilirsin.


Yancep, senin risk iştahına ve ihtiyaçlarına en uygun fon sepetlerini hazırlıyor. Risk iştahın yüksek ise, seni biraz daha riskli ve getiri potansiyeli yüksek yatırımlara yönlendiriyoruz. Risk iştahın düşük ise anaparanı koruyacak ve enflasyonun biraz üstü getirecek yatırımlara yönlendiriyoruz. Bunun yanında yukarıda bahsettiğimiz gibi çığır açıcı teknolojilere yatırım yapmana da olanak sağlıyoruz.


Böylece yatırım isteğini yansıtan biçilmiş kaftan bir yatırım stratejisini sunuyoruz. Sen de yatırım dünyasında uzman bir portföy yönetimiyle uzun vadede birikimlerini yatırıma dönüştürmenin keyfini çıkartıyorsun.

251 views
bottom of page